بازی رومیزی رایگان دانلود کنید و لذت ببرید (کلیک کنید)

راه های افزایش مهارت نوشتاری کودک در خانه

به عنوان والدین و یا هر عضوی از خانواده، داشتن برنامه برای افزایش مهارت های گفتاری و نوشتاری کودک در ساختاری غیر از مدرسه و منحصر به داخل خانه، وظیفه نانوشته تقریبا تمام والدین دنیاست. از طرفی وقتی یک سیستم آموزشی ناب به نام “بازی” برای دوران کودکی هر کسی وجود دارد که هم بسیار بنیادی است و هم بسیار لذت بخش، پس چرا نباید از چاشنی بازی برای افزایش مهارت های کاربردی کودک در زندگی استفاده شود؟ 

برای اطلاع بیشتر از سیستم آموزشی بازی مقاله “بازی عضو جدانشدنی زندگی! ” را مطالعه کنید.

 

بسیار خب، در مقاله حاضر قصد نقل و بررسی چند راهکار برای افزایش بهر وری و یادگیری مهارت های ارتباط نوشتاری (writing communication) کودک در خانه داریم.

 
صرف نظر از فضای مهارتی نوشتن برای یک کودک و در حالت کلی تر برای تمام انسان های کره زمین، مهارت مهارت ارتباط گیری و انتقال مفهوم یا communication از طریق متن و نوشتار می باشد. در مقاله حاضر هم تلاش بر تقویت مهارت ارتباط و انتقال مفهوم با نوشتار است، نه لزوما خود مهارت نوشتن کودک.
یک نکته بسیار مهم
مهارت نوشتاری

مقدمه

داشتن مهارت ارتباط گیری در نوشتن، مهارتی است که وقتی فراگرفته می شود، تا انتهای عمر با انسان باقی می ماند و طبیعتا به مانند همه مهارت های زندگی، با تمرین و نوشتن بیشتر، تقویت می شود. اینکه بیاموزیم “چگونه از طریق نوشتن با مخاطب ارتباط بگیریم؟” یا “چگونه از طریق نوشتن، مفهوم، حس و اصل مطلبمان را به مخاطب منتقل کنیم؟”، به قدری در زندگی هر انسانی موثر است که عده کثیری از نخبگان به علت عدم داشتن این مهارت در دوران تحصیلات عالی دچار مشکل می شوند. این مشکل تنها تحصیلات آکادمیک را در بر نمی گیرد و تنها متوجه افراد تحصیل کرده نیست. صرف نظر از ایراداتی که نظام آموزشی دارد، عدم آموزش مهارت های این چنینی در فرآیند مدرسه یک مشکل جدی است و ما مجبور هستیم برای حل آن در خانه برنامه ریزی کنیم.

 

 

کودکی، بهترین سن برای یادگیری مهارت هاست.

خب بدیهی است که برنامه ریزی برای آموزش این مهارت ها از دوران کودکی بهترین حالت ممکن می باشد. اگر والدینی متعهد هستید که حس می کنید باید برای فراگیری این چنین مهارت هایی برای کودک خود برنامه ریزی کنید، حتما ادامه مقاله را از دست ندهید. 

با اینکه یادگیری این مهارت ها در کودکی بسیار بنیادی تر و بهتر انجام می گیرد، برای افراد بزرگسال و حتی خود والدین هم قابل استفاده می باشد. پس لزوما راهبرد ها را برای کودک و منحصر به سنین پایین نبینید و سعی کنید برنامه ای هم برای خود در نظر بگیرید. 

چندین راه برای تقویت مهارت ارتباط نوشتاری وجود دارد که طبیعتا خالی از بازی نمی باشند؛ ما به ذکر چند راهبرد مهم از آنها می پردازیم.

 

راهکار های افزایش مهارت ارتباط نوشتاری

۱٫ نوشتن را برای کودک سرشار از سرگرمی کنید.

حتی آدم بزرگ ها هم نمی توانند مدام کار کنند و به کار فکر کنند، چه برسد به کودکان. پس سعی نکنید برای کودک اینطور به نظر برسد که وقتی در حال نوشتن در خانه است، در واقع در حال انجام  قسمتی از تکالیف مدرسه یا وظایفی که به وی محول شده است، می باشد. سعی کنید چاشنی سرگرمی زیادی به فرآیند تمرین و نوشتن وی اضافه کنید، به گونه ای که نوشتن را برای وی هیجان انگیز کند، به جای اینکه القای انجام یک وظیفه را انجام دهد. لحظه بروز احساسات و هیجان، زمان مناسبی برای بروز استعداد ها و ابداعات کودک برای فراگیری مهارت ارتباط نوشتاری به صورت ناخودآگاه می شود. یکی از ساده ترین راهکار های اضافه کردن کمی سرگرمی و هیجان، استفاده از المان های نوشتاری جذاب است: کاغذ های رنگی، مداد های زیبا و متفاوت (که البته بهتر است اجازه دهید خود کودک آنها را انتخاب کند)، تزئین کردن محیط با چند کتاب، مجله و یا اشکال و المان های مرتبط با موضوع نوشته کودک و … .

 

۲٫ محل نوشتن اختصاصی برای نوشتن داشته باشید.

خیلی از مواقع تمرکز برای نوشتن، به سادگی از دست می رود، حتی برای آدم بزرگ ها. قسمتی از این عدم تمرکز به محیط اطراف جایی که می نویسیم باز می گردد. برای کودکان هم این امر بسیار تاثیر گذار است. کودکان بیشتر از آدم بزرگ ها دچار حواس پرتی از طریق جذابیت های مختلف و حواس پرت کن محیط اطراف قرار می گیرند. برای مثال اینکه بخواهید کودکتان در مقابل تلویزیون بنشیند و بدون توجه به آن مشغول نوشتن و تمرکز شود و حتی به مرحله هیجان هم برسد، امری تقریبا محال است. پس حتما به دنبال محوطه و مکانی مشخص برای نوشتن کودک که تقریبا محیطی آرام و ساکت و متناسب با روحیه کودک است باشید. این محیط می تواند گوشه ای از اتاق وی یا حتی مکان هایی مثل گوشه حیات، بالکن و محیط های این چنینی باشد. فضا سازی هم که قطعا فراموش نشود!

 

۳٫ کودکتان را موعظه کنید!

برای کودکتان اینگونه جا بیندازید که “شما (منظور خودتان) عاشق نوشتن هستید”. کودکان قطعا به دنبال الگو گیری از والدین هستند و در آموختن مهارت های مهمی مثل نوشتن، قطعا نیاز دارند که والدین را در کنار خود ببینند. قطعا وقتی را برای اینکه آنچه را که نوشته اید و ماجرا های خود را برای وی تعریف کنید. از نامه هایی که برای دوستانتان فرستاده اید تا  گزارش های کاری تان و مقالات آکادمیکتان. سعی کنید متناسب با طبع و روحیه کودکتان، برایش قصه ای از ماجرا های نوشتن های خودتان تعریف کنید. هر اندازه کودک بیشتر با این قصه ها، که البته واقعی هستند، احساس نزدیکی کند، بیشتر به نوشتن و قرار گرفتن در ساز و کار آموزشی این مهارت قرار می گیرد. چاشنی سرگرمی و فضا سازی فراموش نشود!

 

۴٫ ماجراجوی کنید و سپس بنویسید.

مهم ترین ابزار در دستان شما بازی است. سعی کنید  فرآیند های بازی وار طراحی کنید که کودک را وادار به نوشتن کند. برای مثال در یک روز با کودک خود به دنبال گربه های محل زندگیتان در نقش یک عکاس حیات وحش بروید. ( به این دلیل که در ایران تقریبا در هر منطقه ای گربه یافت می شود به سراغ گربه رفتیم و گرنه اگر در مناطقی هستید که حیوانات بیشتر و متنوع تری وجود دارد، به سراغ آنها بروید.) سعی کنید با دوربین از آن ها عکس بگیرید و با کودک خود به سراغ نوشتن درباره آنها بروید. یا در نقش یک تیم باستان شناسی با کودک خود به دنبال کشف بقایای باستانی منطقه زندگی خود رفته و از سفر خود یک گزارش یا حتی یک خاطره کوتاه یاداشت کنید. در واقع نقش دادن به کودک به عنوان یک حرکت بازی وار، می تواند احساسات و استعداد های نوشتاری وی را بیدار کرده و موجب پدید آمدن شگفتی های فراوانی از وی شود. ماجراجویی حتی می تواند منحصر به خانه و یا محیات خانه شود. فقط نیاز به یک داستان جذاب متناسب با علاقه کودک دارید.

 

۵٫ خاطره نویسی، یک مسابقه جذاب!

یکی از مهم ترین راهکار های افزایش مهارت نوشتاری چه در آدم بزرگ ها و چه در کودکان، یادداشت روزانه یا خاطره نویسی است. سعی کنید مسابقه ای بین خود و کودک طراحی کنید که و از اتفاقات مختلف خاطره بنویسید. فراموش نکنید که مدت دار شدن مسابقه، حس رقابت و بازی را برای کودک از بین می برد. پس به دنبال رقابت های کوتاه باشید. فراموش نکنید که چاشنی رقابت برای کودک و حس برنده و بازنده بودن در سنین پایین برای وی عذاب آور است. پس سعی کنید با چاشنی جایزه و بازی های در حین خاطره نویسی این مشکل را برطرف کنید. برای مثال یک فستیوال چند ساعته در خانه با فضا سازی مناسب ،که معمولا وقتی آخر هفته باشد تا بقیه افراد هم حضور داشته باشند بهتر است، بین خود و کودک و یا حتی بقیه افراد خانه برقرار کنید، که شامل قسمت هایی مثل، گردشگری در خانه و گزارش نویسی، مسابقه ماست خوری و … می باشد. در انتها جایزه فراموش نشود.

 

۶٫ نوشتن را یک عادت روزانه کنید.

تمرین مهم ترین عامل افزایش مهارت نوشتن است. پس سعی کنید به مرور زمان ثابت اما انعطاف پذیری را در طول روز حتما برای نوشتن کودک اختصاص دهید، به گونه ای که بعد از مدتی وقتی وی روزانه نمی نویسد، حس کمبود یا فقدان کاری را کند. این نیازمند تهیه یک جدول از کار ها و فعالیت های روزانه کودک است که لزومی هم ندارد وی از وجود آن مطلع شود، مگر اینکه آن را در اتاق وی نصب کنید و بگذارید پس از انجام هر فعالیت، جلوی آن را تیک بزند که این خود نوعی بازی می باشد. سعی کنید برای کار های خودتان هم همچنین جدولی داشته باشید تا کودک نظم و انضباط و البته برنامه مندی را آشکارا ببیند. چراکه شما الگوی کودک خود هستید.

 

 

در حالت کلی نوشتن یکی از مهم ترین مهارت هایی است که صرف بودن آن خوب است. کمترین فایده آن یادداشت های روزانه و یادداشت برداری از همه چیز و همه کس در زندگی است که باعث می شود انسان مدیریت زمان، برنامه، نیرو و انرژی، توان و استقامت جسمی و روحی خود را به خوبی انجام دهد. پس برنامه ریزی حتی برای صرف نوشتن و نه برای مهارت ارتباط نوشتاری از دوران کودکی امری بسیار مهم و ضروری است.

 

راستی، به نظر شما این راهبرد ها برای فرزندان تعداد بالا چطور می باشند؟

نظر خود را برای ما در شبک های اجتماعی به صورت نظر در بخش نظرات زیر همین پست بنویسید.

منتظر مقالات بیشتر باشید

28
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توسط
تومان