بازی جالیز یک بازی رومیزی یا بردگیم، خانوادگی و ایرانی است که برگرفته از بازی کارتی Bohnanza، (بخوانید بونانزا)، طراحی آقای اُوِ روزنبرگ Uwe Rosenberg، می باشد. این بازی در سال 1396 توسط آقای محسن پور رمضانی برای مخاطب ایرانی، باز طراحی و توسط نشر هوپا با نام “جالیز” راهی بازار ایران شد.
از آقای روزنبرگ بازی های رومیزی مثل Agricola، Caverna، Le Havre و Patchwork را می توان نام برد که عمدتا جزو بازی های پر طرفدار و رتبه بالای جهان هستند.
مقاله حاضر، حاوی تمام اطلاعات بازی رومیزی جالیز می باشد که در سرفصل های مختلف طبقه بندی شده است. در ادامه به جنبه های مختلف بازی رکب مثل آموزش بازی، نقد و بررسی(رومیزشکافی)، سوالات متداول و … خواهیم پرداخت.
معرفی بازی جالیز | توضیحات کلی
بازی رومیزی جالیز
محصولات خود را در جالیزهایتان بکارید، در نوبت بازار وارد بهترین معاملات شده و سعی کنید به سرمایهدارترین کشاور جالیز تبدیل شوید.
- طراح بازی: محسن پور رمضانی
- نگارگر: نعیم تدین
- توسعه دهنده: امیر سلامتی
- ناشر: هوپا
- نوع بازی: بازی خانوادگی، بازی ایرانی
- دسته بندی: بازی کارتی، مذاکره ای
- مکانیزم های بازی: مدیریت دست(Hand Management)، مجموعه سازی(Set Collection)، مذاکره(Negotiation)، مبادله(Trading)
بازی جالیز یک بازی رومیزی، کارتی و خانوادگی است. در جالیز بازیکنها با مدیریت و گسترش جالیزها، مبادله و طی کردن فرآیند های کاشت و برداشت محصولات، تلاش میکنند تا بهترین و گرانترین محصولات را بدست آورده و بکارند. و با فروش آنها، کسب و کارشان را حسابی سکه کنند. هر بازیکن در شروع بازی یک قطعه زمین دارد. که شامل دو جالیز است و میتواند روی آنها محصولات کشاورزی بکارد و از فروش محصولات، سکه بهدست آورد.
گسترش جالیز های بازی و همچنین خرید تجهیزاتی مثل کود و تراکتور به درآمد سالیانه شما کمک زیادی خواهند کرد. بازی به همین صورت پیش می رود تا اینکه سال سوم بازی هم سپری شده و برنده بازی مشخص شود. یعنی بازیکنی که بیشترین سکه را بدست آورده است.
محصولات بازی جالیز شامل سیفیجاتی مثل گوجه، شلغم، کدوتنبل، پیاز، سیب زمینی و … می باشند که از نظر بصری طراحی آنها کارتونی و بسیار جذاب است. البته اگرچه تصویر سازی بازی کودکانه و شاد است، اما گیم پلی به شدت مناسب جمع بزرگسال نیز می باشد. پس گول ظاهر گوگولی بازی را نخورید!
آموزش بازی جالیز | چطور جالیز بازی کنیم؟
در بازی جالیز هر بازیکن نوبت خود اکشن ها یا کارهای اجباری خود را به ترتیب انجام داده، سپس نوبت به نفر بعدی می رسد و به همین صورت الی آخر. اکشن ها شامل: کاشتن محصول، ورود به بازار و استفاده از کارتهای محصولات و اضافه کردن کارت های محصولات به دست خود است.
برای اطلاعات بیشتر آموزش بازی جالیز را ببینید.
رومیزشکافی جالیز | نقد و بررسی ابعاد مختلف بازی جالیز
بازی جالیز یک بازی پر سر و صداست. شما در آن خود را در جایگاه کشاورزانی میبینید که باید محصولاتی بکارند، بفروشند و مبادله کنند؛ کسی میتواند بهتر بازی کند و نهایتا برنده بازی شود که در علاوه بر مدیریت کارت های محصول خود در کاشتن، در مبادلات هم بتواند محصولات مورد نیاز خود را از بازار دیگر بازیکنان بدست آورد.
در رومیزشکافی جالیز ما به بررسی تمام ابعاد مرتبط با بازی جالیز پرداخته ایم. اطلاعاتی شامل: ویژگی های بازی، مثل مقدار استراتژی، شانس و تعامل در بازی، گیم پلی، مثل ریتم بازی، هیجان بازی و … و همینطور اطلاعات مخاطب بازی، مثل اینکه بازی جالیز برای چه جمعی مناسب است؟ و پیشنهاد می شود، با چه کسی جالیز را بازی کنیم؟ ، تجربه چند نفره بازی جالیز جذاب است؟ و … .
برای مطالعه کامل مطلب وارد صفحه رومیزشکافی جالیز را ببینید.
بازی های شبیه بازی رومیزی جالیز
در این قسمت قرار است به این سوال جواب دهیم که: “چه بازی هایی شبیه بازی جالیز هستند؟”
بازی جالیز یک بازی مبادله و مذاکره محور و نسبتا پر سر و صداست. اگر از تجربه این بازی لذت برده اید یا قبل از تجربه بازی می خواهید بازی های رومیزی دیگری را تجربه کنید و حال و هوا، گیم پلی یا سبک بازی نسبتا مشابهی با جالیز داشته باشد، لیست بازی های رومیزی زیر را از دست ندهید:
بازی Bohnanza (بونانزا)- نسخه خارجی بازی رومیزی جالیز
بازی جالیز در واقع بازطراحی بازی رومیزی Bohnanza می باشد که توسط آقای اُوه روزنبرگ (Uwe Rosenberg) در حدود سالهای 1997 میلادی طراحی و راهی بازار شد.
بازی رومیزی بونانزا یا Bohnanza یک بازی درباره لوبیا ها و کاشت آنهاست. یک بازی کارتی و خانوادگی نسبتا جذاب که در آن باید انواع لوبیا های مختلف با تصویر سازی ها جذاب را بکارید و به مبادله آنها بپردازید.
این بازی یک بازی صرفا کارتی و با پیچیدگی های ریزی است که از جمله آنها می توان به بکار بردن مکانیزم Melding and Splaying در آن اشاره کرد، که در واقع نحوه بازی کردن کارت های بازی را به صورت ترتیبی از پیش تعیین شده قرار می دهد.
آقای محسن پوررمضانی به عنوان طراح، آقای امیر سلامتی به عنوان توسعه دهنده و نشر هوپا به عنوان ناشر، ایده اصلی بازی بونانزا را گرفته و آن را ساده تر و با تناسب بیشتری برای مخاطب ایرانی، بازطراحی کرد. تغییراتی که بونانزا را به بازی جالیز تبدیل کرد، تغییرات واقعا مثبت و سازنده ای بودند که به آنها در ادامه اشاره خواهیم کرد.
تغییرات بونانزا و خلق بازی جالیز | بونانزا و جالیز چه فرقی دارند؟
تغییرات عمده بازی بونانزا که در واقع تفاوت های بازی جالیز و بونانزا به حساب می آید در زیر لیست شده اند:
- طراحی تایل های جالیز: بازی بونانزا تایل زمین کشاورزی یا جالیز ندارد.
- توکن تجهیزات: برای جذابیت بیشتر بازی در بازی رومیزی جالیز، توکن های تجهیزات مثل تراکتور یا کود به بازی اضافه شدند.
- کارت های رویداد: در بازی جالیز کارت های رویداد وجود دارد که اتفاقات همگانی سالیانه رقم می زنند، در حالی که در بازی بونانزا این کارت های وجود ندارند.
- مکانیزم پیچیده: بازی بونانزا مکانیزم Melding and Splaying دارد، که باعث می شود شما کارت های محصول دست خود را در ترتیب مشخصی که از قبل تعیین کرده اید بچینید و بازی کنید، که به علت پیچیده کردن بازی برای مخاطب خانواده، در جالیز شاهد آن نیستیم.
برای اطلاعات بیشتر از بازی بونانزا، وارد صفحه بازی Bohnanza در وبسایت BGG شوید.
طراح بازی رومیزی جالیز
نسخه اصلی بازی جالیز یعنی بازی بونانزا (Bohnanza)، آقای اُوه روزِنبرگ (Uwe Rosenberg) است و بازطراحی داخلی آن و به قولی ریمیک کننده آن، آقای محسن پور رمضانی می باشد. در ادامه نامه ای این طراح را خواهیم خواند:
“زمانی که با بازی های رومیزی آشنا شدم، بیشترین چیزی که باعث لذتم می شد برُدن دیگران بود و اگر توی بازی می باختم خیلی حرصم م یگرفت و حالم گرفته م یشد. یک جورهایی انگار تحمل باخت نداشتم. به خاطر همین تا مد تها فکر م یکردم هدف این باز یها یاد گرفتن استراتژی برد است، به هر قیمتی. تا اینکه با بازی های دیگری آشنا شدم که یاد گرفتن استراتژی برد فقط بخشی از بازی بود و تعامل با دیگر بازیکنان نقش مهمی در بازی داشت.
توی این بازی ها اگر نتوانید با دیگران تعامل خوبی برقرار کنید، نمی توانید به آسانی برنده شوید. این تجربه های جدید به مرور روحیه هام را در بازی کردن تغییر داد. کم کم یادگرفتم هدف از بازی صرفا بردن نیست. لذت بردن از خودِ بازی و لذت بردن از لحظه هایی که با همبازی ها می گذرانم، اهمیت بیشتری پیدا کرد؛ همبازی هایی که دوستان یا خانواده ام هستند. یکی از این بازی ها که نیاز زیادی به تعامل با دیگران داشت، Bohnanza بود. یک بازی کارتی آلمانی که باید دانه های مختلف را می کاشتی و بعدش با معامله کردن دانه های بیشتری به دست می آوردی و… بعد از چند بار بازی کردن، به نظرم رسید می توانم با تغییراتی توی مکانیک های بازی یک نسخه ایرانی از بازی تولید کنم. اولین تست بازی را با تکه پاره کردن یک جعبه شیرینی و تبدلیش به کارت های رویداد و کود و… شروع کردم. بعد از آن بیش از بیست بار بازی جدید را تست کردیم و در آخر چیزی شد که توی این جعبه است.
از تمام ۵۳ نفری که در تست این بازی شرکت کردند تشکر می کنم. نظرات و پیشنهاد های آنها در بهتر و روان تر شدن بازی نقش خیلی مهمی داشت. همچنین تشکر می کنم از علیرضا لولاگر، رضا اسکندری، امیر سلامتی که در مراحل ساخت، نوشتن قوانین و تولید بازی کمک های زیادی کردند. امیدوارم جالیز بتواند کمک کند از بودن در کنار دوستان و خانواده بیشتر لذت ببریم.”
بازی رومیزی موبایل Bohnanza the Duel | بردگیم دیجیتالی جالیز دو نفره
بازی جالیز نسخه موبایلی ندارد. اما نسخه اصلی آن (بازی ای که جالیز بر مبنای آن طراحی شده است) یعنی Bohnanza، دارای یک نسخه دوئل یا دو نفره است که نسخه اندروید آن در وبسایت آیوی گیم برای دانلود به صورت رایگان قرار گرفته است.
برای دانلود بازی وارد صفحه دانلود بازی Bohnanza the Duel شوید.
سوالات متداول درباره بازی جالیز
بازی جالیز چند نفره است؟
بازی جالیز را می توان از 3 الی 7 نفر بازی کرد. برای اطلاعات بیشتر درباره کیفیت تجربه بازی در تعداد مختلف صفحه رومیزشکافی جالیز را ببیند.
آیا بازی جالیز بازی خوبی است؟
مهم ترین مسئله در خوب بودن یک بازی از جمله بازی جالیز، این است که تجربه آن با جمعی باشد که بازی مناسب آنان است. برای مثال درباره جالیز، جمع ایده آل یک جمع اهل سر و صدا و مذاکره و چانه زدن بر سر خرید و فروش است. برای اطلاعات بیشتر وارد صفحه رومیزشکافی جالیز شوید.
جالیز را می توان 2 نفره بازی کرد؟
حداقل تعداد نفرات بازی 3 است و روش رسمی برای تجربه دو نفره آن وجود ندارد. اما روش های خود ساخته مختلفی برای 2 نفره نسخه اصلی آن یعنی بازی Bohnanza وجود دارد که در انجمن سایت بردگیم گیک می توانید درباره آن مطالعه کنید. نسخه اندرویدی Bohnanza the duel هم در سایت آیوی گیم برای دانلود در اینجا قرار گرفته است.
تجربه 3 نفره بازی جذاب است؟
در کل بازی جالیز را می توان از 3 تا 7 نفر بازی کرد. تجربه 3 نفره آن از نظر جذابیت، سر و صدا و هیجان، تجربه ای مشابه 7 نفره ندارد، اما همچنان حس فان و فضای مبادله و مذاکره را به خوبی ایجاد می کند.
تجربه یک دست جالیز چقدر زمان می برد؟
به طور میانگین هر دست بازی جالیز حدود 1 ساعت زمان شما را می گیرد. گرچه این زمان وابستگی مستقیمی با نحوه بازی کردن بازیکن ها دارد.
بازی جالیز چه نوع بازی ای است؟
بازی جالیز یک بازی پر سر و صداست. شما در آن خود را در جایگاه کشاورزانی میبینید که باید محصولاتی بکارند، بفروشند و مبادله کنند؛ کسی میتواند بهتر بازی کند و نهایتا برنده بازی شود که در علاوه بر مدیریت کارت های محصول خود در کاشتن، در مبادلات هم بتواند محصولات مورد نیاز خود را از بازار دیگر بازیکنان بدست آورد. برای اطلاعات بیشتر وارد صفحه رومیزشکافی جالیز شوید.
بازی جالیز با بونانزا چه فرقی دارد؟
تغییرات عمده بازی بونانزا که در واقع تفاوت های بازی جالیز و بونانزا به حساب می آید در زیر لیست شده اند:
طراحی تایل های جالیز: بازی بونانزا تایل زمین کشاورزی یا جالیز ندارد.
توکن تجهیزات: برای جذابیت بیشتر بازی در بازی رومیزی جالیز، توکن های تجهیزات مثل تراکتور یا کود به بازی اضافه شدند.
کارت های رویداد: در بازی جالیز کارت های رویداد وجود دارد که اتفاقات همگانی سالیانه رقم می زنند، در حالی که در بازی بونانزا این کارت های وجود ندارند.
مکانیزم پیچیده: بازی بونانزا مکانیزم Melding and Splaying دارد، که باعث می شود شما کارت های محصول دست خود را در ترتیب مشخصی که از قبل تعیین کرده اید بچینید و بازی کنید، که به علت پیچیده کردن بازی برای مخاطب خانواده، در جالیز شاهد آن نیستیم.