معرفی بازی رومیزیمقالات بازی رومیزی

مافیا دیگه بسه؛ 7 بازی جایگزین مافیا برای دورهمی‌ها!

امروز دیگر تقریبا داخل هر کافه‌ای که وارد شوید، سر و صدای افرادی که سعی دارند با استدلال‌هایی خود را از مافیا بودن تبرئه کنند و دیگران را مورد ظن قرار می‌دهند آرامش را از شما خواهد گرفت. البته اینطور نیست که مافیا بد باشد؛ منظور این است که این روزها دیگر همه مافیا بازی می‌کنند. از جمع‌های کوچک و بزرگ خانوادگی گرفته تا دورهمی‌های دوستانه، از جمع‌های دانشگاه گرفته تا تلویزیون و رسانه‌ها. اما آیا مافیا بهترین تجربه گروهی را رقم می‌زند که انتظارش را داریم؟ در این مقاله قرار است به سراغ معرفی 7 بازی جایگزین مافیا برویم که می‌شود در مواقع مختلف برای تکراری نشدن بازی مافیا، به سراغ تجربه آن رفت.

مافیا یک بازی کاملا نقش مخفی است و بازی‌های این لیست هم تماما از این نظر شبیه مافیا هستند. در عین حال با مافیا تفاوت‌هایی دارند که درباره آن‌ها صحبت خواهیم کرد.

1. بازی دورهمی اولون (Avalon)

  • تعداد بازیکنان: 10-5 نفره
  • رده سنی: 13 سال به بالا
  • مدت تقریبی: 45 دقیقه
جعبه بازی اولون

اولین و شاید بهترین بازی جایگزین مافیا، بازی دورهمی اولون است. این بازی یک بازی نقش مخفی با تم فانتزی قرون وسطایی بریتانیاست. یک بازی تماتیک که نبردی را ترسیم می‌کند که برای بیشتر ما آشناست؛ نبردی بین خیر و شر. یک سو شاه آرتور، شوالیه‌های وفادارش و مرلین قرار دارند و دیگر سو موردرِد خبیث و ملازمانش. در بازی اولون بازیکن‌ها در دو تیم خیر و شر نقش‌هایی می‌پذیرند تلاش می‌کنند ماموریت‌های پیش رویشان را به نفع تیم خودشان به سرانجام برسانند. در سمت خیر مرلین، پرسیوال و ملازمان آرتور حضور دارند و در سمت شر موردرِد، مورگانا و آدم‌کش حضور دارند. هر نقش به مانند مافیا نقش‌های مهمی دارد که به نفع تیم خود می‌تواند استفاده کند.

تفاوت‌های اولون و مافیا

در حالت کلی می‌توان گفت مافیا و اولون تنها از نظر نقش مخفی و استدلالی بودن شبیه هستند. اگر بخواهیم به صورت خلاصه تفاوت‌های این دو بازی را نام ببریم احتمالا به لیست زیر می‌رسیم:

  1. در بازی اولون تنها یک مرتبه، در ابتدای بازی، شب می‌شود و بازیکن‌ها متناسب با نقش‌هایشان همدیگر را می‌شناسند.
  2. در بازی اولون بر خلاف مافیا، بازیکن‌ها از بازی حذف نمی‌شوند. یعنی تا انتهای بازی همه در بازی حضور دارند.
  3. در بازی اولون، هر دست از بازی شامل 5 ماموریت می‌شود. هر ماموریت به طور جداگانه اجرا شده و برنده آن تعیین می‌شود. هر تیمی که به 3 ماموریت موفق برسد برنده بازی است.
  4. بازی اولون برخلاف مافیا، راوی یا گاد ندارد. به جای آن هر دست از بازی یک بازیکن به طور نوبتی فرمانده شده و افراد را برای ماموریت انتخاب می‌کند.
  5. از نظر زمانی بازی اولون کنترل پذیری بیشتری دارد و می‌توان آن را سریع‌تر جمع و جور کرد.

2. بازی دورهمی سکرت هیتلر (Secret Hitler)

  • تعداد بازیکنان: 10-5 نفره
  • رده سنی: 13 سال به بالا
  • مدت تقریبی: 45 دقیقه

دومین بازی از لیست بازی‌های جایگزین مافیا را به بازی سکرت هیتلر یا هیتلر مخفی اختصاص می‌دهیم. یک بازی با تم جنگ جهانی و ارتش نازی و غیره. داستان این بازی در آلمان قبل از جنگ جهانی دوم می گذرد و حول محور دسیسه های سیاسی و نقش های پنهان می چرخد. بازیکنان به طور تصادفی به یکی از سه نقش اختصاص داده می شوند: لیبرال ها، فاشیست ها، یا هیتلر مخفی. هدف لیبرال ها تصویب سیاست های لیبرال است، هدف فاشیست ها تصویب سیاست های فاشیستی و انتخاب رهبر خود، هیتلر مخفی، به عنوان صدراعظم است، و هدف هیتلر مخفی این است که به عنوان صدراعظم انتخاب شود و به تصویب سیاست های فاشیستی کمک کند.

تفاوت‌های سکرت هیتلر و مافیا

“سکرت هیتلر” و “مافیا” هر دو بازی‌های تعاملی هستند که شامل نقش‌های مخفی، فریب و استدلال می‌باشند، اما در گیم‌پلی و موضوع این دو بازی تفاوت‌هایی وجود دارد. در ادامه، اصلی‌ترین تفاوت‌های بین این دو بازی را برای شما توضیح می‌دهم:

  1. تعداد گروه‌های موجود در بازی از مافیای کلاسیک بیشتر است و هر کدام اهداف مختلفی دارند.
  2. مکانیزم‌های پیشروی بازی در سکرت هیتلر کارت‌ها می‌باشند و در مافیا شب و روز.
  3. شرایط حذف بازیکن‌ها از بازی در سکرت هیتلر مثل مافیا با رای اکثریت نیست.
  4. نحوه اختصاص نقش در بازی سکرت هیتلر به مانند مافیا تصادفی نیست.

3. بازی دورهمی بنگ (Bang)

  • تعداد بازیکنان: 7-4 نفره
  • رده سنی: 10 سال به بالا
  • مدت تقریبی: 40 دقیقه

سومین بازی جایگزین مافیا یک بازی به شدت جذاب دورهمی و البته محبوب است که تاکنون حدود یک میلیون نسخه در سراسر جهان فروخته است. بازی دورهمی بنگ (Bang) یکی از بهترین بازی های دورهمی است. در این بازی بازیکن ها نقش‌های کلانتر، معاونین کلانتر، یاغی و خائن را می‌گیرند و در شهری که در آن قورباغه هفت‌تیر کش شده، باید سعی کنند با بازی کردن کارت‌هایشان رقیبانشان را از بازی حذف کنند تا برنده بازی شوند.

تفاوت‌های بنگ و مافیا

از نظر کلی شاید بتوان گفت این دو بازی شباهت زیادی به هم ندارند. در واقع تنها نقطه مشترک بین آن‌ها این است که هر دو نقش مخفی هستند. تفاوت‌های این دو بازی را می‌توان در لیست زیر خلاصه کرد:

  1. در بازی بنگ اصلا مرحله صحبت کردن و استدلال وجود ندارد. هر بازیکن در نوبتش باید کارت بازی کند و متناسب با آن کارت‌ها اقداماتی انجام دهد. مثلا به بقیه شلیک کند …
  2. در بازی بنگ بر خلاف مافیا شب وجود ندارد. بازیکن‌ها نقش‌هایی می‌گیرند.
  3. در بازی بنگ نقش همه بازیکن‌ها غیر از کلانتر شهر، برای همه مخفی است.

4. بازی دورهمی فریب (Deception)

  • تعداد بازیکنان: 12-4 نفره
  • رده سنی: 14 سال به بالا
  • مدت تقریبی: 40 دقیقه

سومین بازی جایگزین مافیا، بازی Deception: قتل در هنگ کنگ است. دیسپشن یک بازی رومیزی استدلالی و نقش مخفی است که در آن بازیکنان در نقش بازرسانی می‌روند که تلاش می‌کنند یک پرونده قتل را حل کنند. در میان آنها، یک بازیکن قاتل است و دیگری دانشمند پزشکی قانونی است که مخفیانه سرنخ هایی را از طریق کارت های تصویری انتزاعی ارائه می دهد. بازرسان باید شواهد را به دقت تجزیه و تحلیل کنند و در مورد پرونده برای استنباط هویت قاتل، سلاح قتل و ابزار قتل بحث کنند. از سوی دیگر هدف قاتل فریب بازپرسان و اجتناب از شناسایی است. این بازی بحث های پر جنب و جوش، بلوف زدن و استدلال منطقی را تشویق می کند و آن را به یک تجربه هیجان انگیز و تعاملی برای 4 تا 12 بازیکن تبدیل می کند که در هر دور حدود 20 تا 30 دقیقه طول می کشد.

تفاوت‌های دیسپشن و مافیا

دیسپشن و مافیا از نظر مکانیک و گیم‌پلی تفاوت‌های مختلفی دارند:

  1. تعداد نقش‌های دیسپشن به اندازه مافیا متنوع نیست. در حالی که مافیان حداقل 4 نقش اصلی در خود دارد.
  2. در دیسپشن هر بازیکن می‌تواند با بازی کردن نشان بازرسی خود بازیکن‌های دیگر را بازرسی کند در حالی که سیستم و مکانیک بازی مافیا کاملا متفاوت است.
  3. در مافیا یافتن مافیاها از طریق صحبت کردن و استدلال است در حالی که در دیسپشن روند یافتن از طریق بازرسی در راستای مدارکی مثل آلت قتاله اتفاق می‌افتد.
  4. بردن در بازی مافیا به این صورت است که شهروندها باید همه مافیاها را از بازی حذف کنند و مافیا ها سعی کنند تعداد شهروندها را به تعداد خودشان برسانند تحت شرایطی که شهروند نتواند به بازی برگردد مافیا برنده است. این در حالی است که در بازی دیسپشن، برنده شدن کارگاه‌ها تحت شرایطی است که آنها بتوانند قاتل و آلت قتاله را درست شناسایی کنند.

5. بازی آخرین ایستگاه (Last Station)

  • تعداد بازیکنان: 12-5 نفره
  • رده سنی: 16 سال به بالا
  • مدت تقریبی: 40 دقیقه

پنجمین بازی جایگزین مافیا، یک بازی کاملا ایرانی است. بازی آخرین ایستگاه که بازی نقش مخفی و استنتاجی، همراه با بحث و گفت و گو، چالش های هیجان انگیز و تعامل بالا بین بازیکنان است. هربازیکن یک پاکت دریافت میکند که حاوی دو کارت هست، کارت جناح و کارت شخصیت. جناح مشخص میکند که بازیکن یار مروان خان هست یا نه و کارت شخصیت هم ویژگی و قابلیت او را مشخص میکند. بازی مرحله به مرحله پیش می رود و یکی یکی بازیکنان حذف می شوند تا در نهایت یک نفر و یا یک جناح زنده بماند. برای آشنایی بیشتر تب توضیحات در همین صفحه را مطالعه فرمایید.

6. بازی دورهمی سیلم (Salem)

  • تعداد بازیکنان: 12-4 نفره
  • رده سنی: 12 سال به بالا
  • مدت تقریبی: 30 دقیقه

سیلم بازی ششم جایگزین مافیا است که درباره شهر سیلم و جریان محاکمه جادوگران در شهر طلسم شده اتفاق می افتد. بازیکنان نقش شهرنشینان و جادوگران را بر عهده می گیرند که هر کدام دارای توانایی های منحصر به فردی هستند، زیرا از طریق محاکمه و رای دادن یکدیگر را متهم کرده و از آنها دفاع می کنند. این بازی شامل نقش‌های پنهان، فریب و کسر استراتژیک است زیرا بازیکنان سعی می‌کنند بفهمند که چه کسانی جادوگر هستند و چه کسی بی‌گناه است. با استفاده از کارت های ویژه و تاکتیک های هوشمندانه، بازیکنان باید فضای متشنج سوء ظن و خیانت را طی کنند تا پیروزی جناح خود را تضمین کنند. “Salem” یک تجربه هیجان انگیز و تعاملی را برای 4 تا 12 بازیکن ارائه می دهد که آن را به یک انتخاب عالی برای شب های بازی یا اجتماعات تبدیل می کند.

7. بازی باشگاه کارگاه (Detectives Club)

  • تعداد بازیکنان: 8-4 نفره
  • رده سنی: 8 سال به بالا
  • مدت تقریبی: 45 دقیقه
جعبه بازی باشگاه کارآگاهان

بازی باشگاه کارگاهان را شاید بتوان متفاوت ترین عنوان این لیست دانست چراکه محوریت آن داستانی سرایی و کلمات هستند. این بازی یک بازی رومیزی کلمه محور و نقش مخفی است که در آن بازیکنان نقش کارآگاهانی را بر عهده می گیرند که سعی در حل یک سری پرونده های مرموز دارند. در هر دور، یک بازیکن به عنوان “دانشمند پزشکی قانونی” عمل می کند و با پخش یک کلمه یا عبارت مربوط به یک موضوع مخفی، سرنخی ارائه می دهد. همه بازیکنان دیگر، از جمله “کارآگاهان”، سپس کارت هایی را با تفسیر خود از سرنخ ارسال می کنند. هدف این است که استنباط کنیم که “توطئه‌گران” در بین بازیکنان چه کسانی هستند، زیرا آنها موضوع را نمی‌دانند و باید راه خود را از طریق راند بلوف کنند.

این بازی بر خلاقیت، مشاهده و توانایی برقراری ارتباط از طریق سرنخ‌های بصری متکی است، که آن را به یک تجربه جذاب و جذاب برای 4 تا 8 بازیکن تبدیل می‌کند که هر دور حدود 30 دقیقه طول می‌کشد.

همچنین ببنید: بازی باشگاه کارآگاهان| Detective club(360 درجه)

کوروش

اکنونم را اینگونه می‌گذرانم که اندکی دانشجوی علم، اندکی طراح و ایده‌پرداز، اندکی بازی ساز، اندکی نوازنده و اندک تری نویسنده. با اینکه با چیزهای زیادی شگفت زده نمی‌شوم اما همیشه به دنبال شگفتی هستم. دوست دارم با کتاب‌‌هایم زندگی کنم.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا