معرفی بازی ویدیوییمقالات بازی ویدیویی

رتبه بندی بهترین بازی های جی تی ای (GTA)

سرقت بزرگ اتومبیل؛ از لیبرتی‌سیتی تا لوس‌سانتوس!

رتبه بندی بهترین بازی های جی تی ای (GTA)؛ مجموعه Grand Theft Auto نزدیک به دو دهه است که میزبان گیمرها بوده و راکستار تا به حال عناوین زیادی زیر پرچم این سری منتشر کرده. بسیاری از این عناوین در دنیای بازی‌ها به آثاری ماندگار بدل شدند، درحالی که برخی دیگر چنگی به دل نمی‌زدند. امروز می‌خواهیم درکنار یکدیگر بهترین بازی های جی تی ای را مرور کنیم و به رتبه بندی آن‌ها بپردازیم. با من همراه باشید.

Grand Theft Auto یک مجموعه جهان باز نمادین در صنعت بازی‌ها است که تمام گیمرها به خوبی آن را می‌شناسند. هر خبری پیرامون این سری به سرعت فراگیر می‌شود و مدت کمی باقی‌مانده تا دنباله این سری بار دیگر اینترنت را منفجر کند. این مسئله که بازیکنان تا به امروز Grand Theft Auto V را به صورت روزانه تجربه می‌کنند، به تنهایی نشان می‌دهد که گیم‌پلی این مجموعه چه مقدار اعتیادآور و سرگرم کننده است. بسیاری از بازی‌های سری GTA در جهش این صنعت نقش پررنگی داشتند و در زمان انتشار نوآوری‌های زیادی از خود نشان دادند. از این رو بسیاری از ما نوستالژی‌های شیرینی با این مجموعه داریم، و هر یک از عناوین آن برای‌مان یادآور دوران خوش گذشته است.

همچنین بخوانید: رتبه بندی بهترین بازی های اساسینز کرید (Assassin’s Creed)

با این وجود ملاک این رتبه‌بندی نحوه‌ای است که این عناوین با استانداردهای روز بازی می‌شوند. بنابراین برخی از عناوین «کلاسیک» و محبوب این مجموعه ممکن است– برخلاف میل شخصی‌ام– پایین‌تر از حد انتظار شما رتبه‌بندی شوند. اما فراموش نکنید که در فهرستی با این همه عنوان به‌یادماندنی، حتی رتبه آخر هم جایگاه خوبی تلقی می‌شود.

بهترین بازی های جی تی ای

جی‌ تی‌ ای نه‌چندان پیشرفته!

12. بازی Grand Theft Auto: Advance

  • سال انتشار: 2004
  • نمره متاکریتیک: 68

Grand Theft Auto: Advance یک عنوان کمتر شناخته شده از سری GTA است که برای Game Boy Advance طراحی شده. این بازی دنبال‌رو عناوین اولیه سری GTA بود، با نمای از بالا به پایین و ماموریت‌های اتومبیل محور. اگرچه تجربه‌ای همانند دو نسخه اول GTA روی یک کنسول دستی ایده‌ای جذاب بنظر می‌رسید، اما نهایتاً بخاطر محدودیت‌های سخت‌افزاری و پیادسازی غلط با شکست مواجه شد. بخاطر حافظه پایین کارتریج‌های GBA، در GTA Advance خبری از ایستگاه‌های رادیویی همیشگی سری نبود، درعوض هر خودرو قطعه موسیقی کوتاهی مربوط به خود را داشت. مواردی از این قبیل به سرعت تکراری می‌شدند.

از لحاظ داستانی GTA Advance پیش درآمدی برای GTA III محسوب می‌شود. این بازی به‌دلایل زیادی می‌توانست یک تجربه‌ خوب برای طرفداران سری باشد، اما محدودیت‌های سخت افزاری به آن جلوه‌ای زشت داد و در نهایت نام شکست را روی آن حک کرد. با توجه به اینکه Game Boy Advance در حال حاضر عتیقه محسوب می‌شود، تجربه این بازی نیز بنظر ناممکن می‌رسد. GTA Advance اکنون تنها حکم یک قطعه کلکسیونی و یک خاطره بد را دارد پس اجازه دهید هرچه سریع‌تر از خیر آن بگذریم.


آغاز پریشانی!

11. بازی Grand Theft Auto

  • سال انتشار: 1998
  • نمره متاکریتیک:

بازی که حکم آغازکننده سری را داشت. با این وجود تجربه Grand Theft Auto هیچ ضرورتی ندارد. هرآنچه در این بازی وجود داشته به مرور زمان دسخوش تغییر شد و نسخه‌ای بهتر از آن در عناوین آینده سری وجود دارد. توانایی نشستن پشت هر نوع خودرو، موردی بود که Grand Theft Auto را به موفقیت رساند و زمینه تسلط این مجموعه در دنیای بازی‌ها را برای چندسال آینده فراهم کرد. اگرچه این بازی کنترل‌های بدی داشت، اما مردم همچنان آن‌را بخاطر آشوبی که به تصویر می‌کشید می‌پسندیدند.

در آن زمان رانندگی بی‌احتیاط در تقاطع‌ها و تعقیب شدن توسط پلیس تجربه‌‌ای تازه و هیجان‌انگیز برای علاقه‌مندان بازی‌های ویدئویی محسوب می‌شد که شبیه‌اش در بازار نبود. Grand Theft Auto و نمای از بالا به پایین‌اش سال‌ها بعد پایه‌‌گذار یکی از پرفروش‌ترین فرنچایزهای تاریخ شدند. همان‌طور که گفتم این بازی با گذشت زمان دیگر جذاب نیست، اما همچنان نقش مهمی در تاریخ بازی‌های ویدئویی ایفا می‌کند. اولین سرقت بزرگ اتومبیل.

همچنین بخوانید: ۱۰ تا از پرفروش‌ترین فرنچایزهای بازی‌های ویدئویی

بازی 1961/Grand Theft Auto: London 1969

لندن در چنگ سارقین اتومبیل!
  • سال انتشار: 1999
  • نمره متاکریتیک:

از لحاظ فنی GTA London 1961/1969 بسته‌های مأموریتی برای GTA1 هستند و حجم زیادی محتوای تازه از جمله یک شهر کاملاً نو برای کاوش (لندن) را به آن اضافه می‌کنند. GTA London از خیلی لحاظ عجیب بنظر می‌رسد. این عنوان تنها بازی GTA‌‌ای است که در دهه ۶۰ جریان دارد و برخلاف هر بازی دیگری از این مجموعه، در یک شهر حقیقی روایت می‌شود. GTA London اولین و تنها بازی مجموعه Grand Theft Auto است که در خارج از ایالات متحده به سر می‌برد، اگرچه از لحاظ گیم‌پلی تفاوت آنچنانی با GTA1 ندارد. با توجه به محیط جالب و اهمیت بالایی که این بسته‌های مأموریتی در تاریخ مجموعه دارند ما در فهرست‌مان به آن‌ها اشاره‌ مختصری داشتیم. بدرود.


بازگشت به آشوب!

9. بازی Grand Theft Auto 2

  • سال انتشار: 1999
  • نمره متاکریتیک: 70

این بازی یک دنباله‌ مطلوب بود و نسخه پیشین را به هرنحوی که می‌توانست دسخوش تکامل کرد. Grand Theft Auto 2 از بابت بهبودهایی که شامل می‌شد موردپسند بازیکنان قرار گرفت. کنترل‌ها، دوربین، تقعیب و گریزها، همه‌چیز در این بازی بهبود پیدا کرده بود و ایجاد آشوب در شهر هیچ مانعی نداشت. ماشین‌ها در این عنوان سریع‌تر از پیش بودند و پلیس‌ها نیز بی‌رحم‌تر از همیشه عمل می‌‎کردند. به طور کلی Grand Theft Auto 2 اکشنی مهیج‌تر از نسخه پیشین را ارائه می‌دهد و همین مورد کافی است تا رتبه بهتری نیز نصیب آن شود. اگر از طرفداران سرسخت این مجموعه هستید، Grand Theft Auto 2 عنوانی کلاسیک است که تجربه‌ش برای یک یا دو مرتبه می‌تواند جذاب باشد.


حکایت‌های لیبرتی‌سیتی (روی PSP)!

8. بازی GTA: Liberty City Stories

  • سال انتشار: 2005
  • نمره متاکریتیک: 88

اولین بازی سه‌بعدی مجموعه GTA که در فهرست‌ما حضور پیدا کرده است. GTA: Liberty City Stories پیش درآمدی بر GTA III بود که از آن به عنوان اولین ورودی سه‌بعدی مجموعه برروی کنسول‌های دستی یاد می‌شود. قرار بود این بازی از سخت افزار PSP بیشترین استفاده را ببرد و جادوی GTA را روی کنسول‌های دستی پیاده سازی کند– که در نهایت این عنوان در هردوی این زمینه‌ها موفق بود. GTA: Liberty City Stories تنها یک بدشانسی آورد آن هم این بود که تنها یک‌سال پس از GTA San Andreas منتشر شد و زیر سایه آن نتوانست به موفقیتی که باید دست پیدا کند. در این بازی شما نمی‌توانستید شنا کنید، خبری از هلیکوپتر و جت پک هم در آن نیست. و کمبود این دسته موارد برای کسانی که پیش‌تر این موارد را در GTA SA شاهد بودند ناامید کننده بود.

با این وجود GTA: Liberty City Stories همچنان موارد زیادی برای ارائه دارد. یک بازی مطلوب که بخش عمده‌‎ای از مبارزات را نسبت به نسخه‌های قبلی سری دچار بهبود می‌کند و در آخر یک تجربه موفق را از سرقت بزرگ اتومبیل روی PSP می‌آورد. این بازی بعدها برای پلی‌استیشن ۲ نیز منتشر شد، اگرچه این نسخه از بازی به خوبی نسخه PSP نبود و با شکست مواجه شد. تجربه این عنوان در حال حاضر کار بسیار دشواری است، اما هم‌چنان می‌توان از GTA: Liberty City Stories در یادها به عنوان یک پیش درآمد مطلوب نام برد.


حکایت‌های وایس‌سیتی (بازهم روی PSP)!

7. بازی GTA: Vice City Stories

  • سال انتشار: 2006
  • نمره متاکریتیک: 86

مانند عنوان قبلی در فهرست، GTA: Vice City Stories نیز یک پیش‌درآمد است، اما همان‌طور که از نامش مشخص است برای Vice City. این عنوان نیز برای اولین‌بار روی PSP منتشر گردید و توانست باری دیگر برداشتی موفق از مجموعه GTA روی کنسول‌های دستی داشته باشد. این بازی در مقایسه با Vice City بهبود‌های زیادی دریافت کرده بود. این‌بار به شما امکان شنا کردن در وای‌سیتی را می‌داد. درکنار موارد تازه‌ای مثل نبرد گنگ‌ها که قبلاً در GTA SA شاهدشان بودیم.

GTA: Vice City Stories واقعاً یک نعمت بزرگ بود. نعمت بزرگی که تجربه‌ش به‌دلیل محدود شدن روی PSP از دست بسیاری رفت. مأموریت‌های این بازی نیز خوب بودند و غافلگیری‌های خودشان را داشتند. یکی از دلایلی که این بازی و GTA: Liberty City Stories رتبه‌بهتری در فهرست ندارند این است که تجربه‌شان در حال حاضر به هیچ‌وجه کار آسانی نیست. در غیر این‌صورت هردوی این عناوین جذاب هستند و از ایده‌های خوبی بهره می‌برند.


محله چینی‌ها امن و امان است!

6. بازی GTA: Chinatown Wars

  • سال انتشار: 2009
  • نمره متاکریتیک: 93

این بازی برداشتی مدرن از ریشه‌های کلاسیک جی تی ای است و بازیکنان را دوباره مهمان لیبرتی‌سیتی می‌کند. GTA: Chinatown Wars بازی دیگری از این مجموعه عظیم به‌شمار می‌رود که پلتفرم مقصد آن کنسول‌های دستی بودند. همچنین نسخه‌ای موبایلی از این بازی نیز در فروشگاه‌های موبایلی قرار دارد که قادرست امکان تجربه آن را برای شما فراهم سازد. گذشته از تمام این مسائل GTA: Chinatown Wars یک بازی اعتیادآور و سرگرم کننده است که می‌تواند لحظات خوشایندی را برای هواداران سری جی‌ تی‌ ای روی گوشی‌های موبایل رقم بزند.

GTA: Chinatown Wars با سنت‌شکنی‌های زیادی همراه است. این بازی با سبک هنری خاص و دربرگرفتن نمای از بالا به پایین به روزهای اولیه GTA بازمی‌گردد. درکنار این موضوعات GTA: Chinatown Wars، یک‌‌سری مکانیک کاملاً تازه را با خود به مجموعه می‌آورد که قبل از آن خبری از آن‌ها نبوده. به طور کلی این بازی سعی ندارد با پیاده‌سازی فرمول همیشگی این سری به موفقیت دست پیدا کند، در عوض با سنت‌شکنی و ارائه یک تجربه‌ نو به هدف خود می‌رسد.


روز‌های شیرین گذشته!

5. بازی Grand Theft Auto III

  • سال انتشار: 2001
  • نمره متاکریتیک: 97

بگذارید برگردیم به روزهای شیرین گذشته. و Grand Theft Auto III بهترین عنوان برای انجام این کار است. زمانی که بازی‌ها جالب‌تر از همیشه بودند و در حقیقت برای ایجاد نوآوری از خود تلاش نشان می‌دادند. GTA III بیانگر دورانی است که همه‌چیز برای بازی‌های ویدئویی بهتر بود و تا امروز این اثر قادر است برای بازیکنان سرگرم کننده باشد. وقتی شما Grand Theft Auto III را بازی می‌کنید دقیقاً نمی‌دانید که زمان چگونه می‌گذرد.

روند داستان در این بازی منظم است و مأموریت‌ها و کارکترها به یاد ماندنی هستند. در این بازی شاهد حضور کارکتر‌هایی مانند تونی سیپریانی (پروتاگونیست Liberty City Stories) و مادر پرسروصدایش هستیم، درکنار کاتالینا که در همان صحنه آغازین بازی به طرف کلود شلیک می‌کند. نسبت به بازی‌های بعدی سری GTA III از طراحی مراحل ساده‌تری برخورد دار است که اساساً نکته بدی نیست، اما سبب می‌شود تا از تنوع مراحل کمتر به چشم بیایند. اگرچه مراحل این بازی درنهایت سرگرم کننده هستند‌.


ای وایس‌سیتی به‌یادماندنی!

4. بازی Grand Theft Auto: Vice City

  • سال انتشار: 2002
  • نمره متاکریتیک: 95

نئون‌های صورتی رنگ، پیراهن هاوایی آبی، لامبورگینی زرد و مقدار زیادی کوکائین: Vice City تجسم راکستار از دهه ۸۰ است. و یکی از بهترین ساندترک‌های مجموعه را دارد. شخصاً لحظات زیادی را از این عنوان به خاطر دارم– پاساژ!– و بسیاری از مراحل به یادماندنی که شامل می‌شد. راکستار با سفر به وایس‌سیتی توانست مجموعه خود را با یک پیچش هیجان انگیز پیوند دهد و فرمول موفق نسخه پیشین را به نحوه احسنت و بشاش‌تر از همیشه دنبال کند.

اگرچه Vice City عنوانی خاطره‌انگیز و باارزش به شمار می‌رود، اما بازی کردن آن امروز به شما یادآوری می‌کند که سری GTA چه راه طول و درازی را طی کرده است. کنترل‌ها در این بازی روان نیستند، به خصوص در هنگام مبارزات. و مبارزه همزمان با چند دشمن در آن می‌تواند یک کابوس واقعی باشد. اما همچنان شهر، موسیقی و اتمسفر Vice City. این اثر را می‌توان یک ورودی به‌یادماندنی در مجموعه جی تی ای دانست.


گروو استریت درست همین نبش است!

3. بازی Grand Theft Auto: San Andreas

  • سال انتشار: 2004
  • نمره متاکریتیک: 95

Grand Theft Auto: San Andreas بازی عظیمی بود. تأثیر زیادی روی فرهنگ عامه گذاشت و آوازه راکستار را به گوش همه رساند. San Andreas بازی‌های قبلی سری تعریف کرده بودند را وسعت بخشید و خیلی زود به یکی از محبوب‌ترین عناوین پلی‌استیشن ۲ بدل شد. ما همه آن‌ را بازی کردیم و خاطره‌های زیادی از آن داریم. رمزهای تقلب، جت‌پک‌، سرقت، قمار، خرید املاک، دوچرخه‌سواری، راندن قطار، بازی‌کردن بسکتبال، خرید فست‌فود، رفتن به باشگاه و غیره. هیچ بازی در آن زمان تا به این حد دیوانگی را در خود جای نمی‌داد و به همین علت San Andreas به عنوان یکی از بهترین بازی های جی تی ای نام می‌گیرد.

امیدوارم بودم که بتوانم San Andreas را در رتبه بهتری در فهرست خود قرار دهم، اما متاسفانه پورت‌ها و ریمسترهای متعدد و بدی که از آن منتشر شده‌اند کار را برایم دشوار می‌کنند. این ریمسترها هیچوقت نتوانستند شکوه قبلی این عنوان را به نحوه صحیح به نمایش بگذارند. بازی کردن San Andreas درحال حاضر اگرچه هم‌چنان بسیار جذاب و خاطره‌انگیز است، اما در برخی جنبه‌ها کهولت خود را نشان می‌دهد. و دو بازی جلوتر فهرست نیز عناوین قدری هستند.


از گور برگشته به گور می‌رود!

2. بازی Grand Theft Auto IV

  • سال انتشار: 2008
  • نمره متاکریتیک: 98

Grand Theft Auto IV بین هواداران مجموعه دو دستگی ایجاد می‌کند. برخی لحن سرد و جدی لیبرتی‌سیتی را در این بازی مورد پرستش قرار می‌دهند، و دسته‌ای دیگر آن را بخاطر عدم وجود دیوانگی همیشگی سری سرزنش می‌کنند. شخصاً از این لحن خوشم میاید، زیرا زمینه‌ساز قصه‌های تلخ‌تری در سری می‌شود و در نهایت یکی از بهترین پروتاگونیست‌های مجموعه را شکل می‌دهد. نیکو بلیک بهترین قهرمان این مجموعه محسوب می‌شود.

مبارزات در GTA IV بالاخره شکلی مدرن به خود می‌گیرند. و نحوه‌ای که لیبرتی‌سیتی به تصویر کشیده می‌شود حس و حال غریبی دارد. شاید بهترین اتمسفر در بین شهرهای جی تی ای را همین بازی داشته باشد. پرواز کردن با هلی‌کوپتر در شب میان آسمان‌خراش‌های لیبرتی‌سیتی واقعاً تجربه‌ای به یادماندنی است. در این بازی رانندگی نیز دسخوش تغییر شده بود و برای اولین‌بار سنگین و روان بنظر می‌رسید. رانندگی در GTA IV اگرچه در وهله اول ممکن است مشکل باشد، اما به مرور زمان به تجربه‌ای لذت بخش و مبتنی بر مهارت بدل می‌شود.

در کنار محتوای اصلی خوب و با کیفیت، GTA IV دو بسته الحاقی خیلی خوب دیگر هم دریافت کرده است که ارزش یک معرفی مختصر را دارند. وجود این بسته‌الحاقی‌ها در رتبه‌بندی بازی لحاظ شده‌اند.

بازی Grand Theft Auto: Episodes From Liberty City

  • سال انتشار: 2009
  • نمره متاکریتیک: 89/90

بسته‌الحاقی‌های Grand Theft Auto IV واقعاً خوب بودند. هرکدام از این بسته‌الحاقی‌ها شما را با یک بخش از لیبرتی‌سیتی آشنا می‌کردند که در نسخه اصلی خبری از آن نبود. Lost and The Damned (بسته‌الحاقی اول) کثیف و زمخت بود و Ballad of Gay Tony بشاش و پر زرق و برق.

Lost and The Damned به بازی یک بخش داستانی با محوریت موتورسواران اضافه می‌کرد که از بسیاری لحاظ با کمپین اصلی بازی تفاوتی فاحش داشت. در Lost and The Damned همه‌چیز حول محور موتورسواران، درگیری با رقبا و جولان دادن در لیبرتی‌سیتی با موتورسیکلت می‌چرخید. Gay Tony نیز بسیاری از موارد سرگرم کننده سری مانند: چترنجات، تانک، مینی‌گیم های گلف و رقصیدن و سلاح‌های نظامی را شامل می‌شد که مقداری از دیوانگی همیشه جی تی ای را به این عنوان به‌خصوص اضافه می‌کرد. Gay Tony همچنین شامل یک ساندترک عالی‌ می‌شد حس و حالی تازه به GTA IV داده بود.


1. بازی Grand Theft Auto V

  • سال انتشار: 2013
  • نمره متاکریتیک: 97

انتخاب کردن رتبه اول میان این همه بازی نمادین کار سختی است. اما اگر قرار باشد یک انتخاب داشته باشم، آن انتخاب Grand Theft Auto V خواهد بود. این بازی از نظر بصری و گیم‌پلی با اختلاف بهترین عنوان سری است. و از بابت محتوای عظیمی که شامل می‌شود می‌تواند برای سال‌ها شما را سرگرم نگه دارد. ارزش تکرار این عنوان به طور شگفت‌انگیزی بالاست. لوس سانتوس مملو از مکان‌ها و فعالیت‌های جالب است، اسرار و موارد کوچکی زیادی در آن نهفته شدند، و هر قدم از آن احساسی منحصربه‌فرد دارد. جهانی که راکستار برای GTA V خلق کرده معرکه است.

داستان و مأموریت‌ها نیز از کیفیت خوبی برخوردارند. همه‌ آنها به یادماندنی‌ هستند و مقدار مطلوبی تنوع به دنیای بازی می‌بخشند– اگرچه بعضی اوقات آزاردهنده از آب درمی‌آیند. داستان Grand Theft Auto V‌ را شاید بتوان از بحث‌برانگیزترین داستان سری دانست. بله، عجیب است و پر از پیچش‌های بی‌منطق. اما برای یک بازی جی تی ای، به اندازه کافی آشفتگی و فساد به نمایش می‌گذارد.

Grand Theft Auto V آن‌قدر عرضه موفقی داشت که راکستار برای سال‌هاست که از آن نون می‌خورد. این بازی یک توقف طولانی مدت در سری رقم زد، توقفی که که کم‌کم رو به افول است. همچنین این بازی به عنوان یکی از پرفروش‌ترین محصولات رسانه‌ای شناخته می‌شود که برای ناشرین خود پول‌های درشتی پارو کرده است.

همچنین بخوانید: ۱۰ تا از پرفروش‌ترین بازی‌های تاریخ

GTA Online

و سپس شما GTA Online را دارید– دلیلی اینکه سری جی تی ای برای سال‌ها کنار گذاشته شده است. در این سیرک آنلاین فعالیت‌های زیادی برای شما و دوستانتان وجود دارد که می‌توانید مشغول‌شان شوید. هر چند ماه نیز محتوای تازه‌ای که از سوی راکستار برای GTA Online منتشر می‌شوند می‌تواند زمینه بازگشت شما و صرف کردن چند ساعت دیگر در دنیای آن را فراهم کند. اگر مشکلات فنی که بعد از گذشت ده‌سال همچنان یقه بخش آنلاین این بازی را گرفته‌اند را از معادله کنار بگذاریم، GTA Online قادر است برای برخی تجربه‌ای سرگرم‌کننده باشد.

سخن آخر

مجموعه Grand Theft Auto پر از عناوین نمادینی است که در تعیین مسیر صنعت بازی‌ها موثر بودند. امروز به رتبه بندی بهترین بازی های جی تی ای پرداختیم و این عناوین را به ترتیب طوری که امروز بازی می‌شوند طبقه‌بندی کردیم. شایان ذکر است که هر یک از این آثار در شکل‌گیری مجموعه ارزشمند هستند. اگر در رتبه‌بندی بهترین بازی های جی تی ای نظری متفاوت دارید در بخش نظرات آن را با ما در میان بگذارید. بدرود.

یوسف چمنی

برای آیوی از بازی و گاهی سینما می‌نویسم. بنده و بازی‌های ویدئویی برمی‌گردیم به کودکی. علاقه‌مند به ادبیات نمایشی اما دانش آموز رشته ریاضی.

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

  1. سلام ، مقاله بسیار عالی و من برای اولین برا وارد سایت شدم فکر کردم یک سایتی هست که همین طور اومده برای تبلیغ و بازدید و… مطلب گیمینگ زده، اصلا متوجه ماهیت گیمینگی این سایت نشدم، به نظرم اگر که لوگو عوض بشود و طیف رنگ سایتتون هم از نارنجی در بیاد خیلی عالی میشه!

    1. سلام «یک کاربر» عزیز، تشکر فراوان بابت نظر مفیدی که داشتین. و اینکه بنده حتماً پیشنهادات شما رو ارجاع میدم به سردبیر خودم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا