مقالات بازی رومیزی

20 فایده بازی رومیزی برای سلامت روان

بازی رومیزی یا بردگیم برای قرن ها یک نوع سرگرمی محبوب بوده است. در سال‌های اخیر، این سرگرمی دوباره محبوبیت زیادی پیدا کرده است، در واقع انگار مردم لذت نشستن دور یک میز با دوستان و خانواده، انداختن تاس، حرکت دادن قطعات بازی و شرکت در رقابت دوستانه را دوباره کشف کردند. اما واقعیت این است که بازی های رومیزی فقط یک راه سرگرم کننده برای گذراندن یک شب نیستند. آنها همچنین می توانند مزایای قابل توجهی برای سلامت روان داشته باشند. در این پست، لیستی از چند فایده بازی رومیزی برای سلامت روان را بررسی خواهیم کرد.

1. کاهش استرس

اولین فایده بازی رومیزی برای سلامت روان، مرتبط با استرس است. در دنیای پرشتاب امروز، به راحتی می توان تحت فشارهای زندگی روزمره غرق شد. بازی‌های رومیزی یک استراحت خوشایند از فشار مداوم برای مولد و کارآمد بودن ارائه می‌دهند. آنچه دنیای مدرن امروز برایمان ترتیب دیده است. وقتی بازی می‌کنیم، می‌توانیم نگرانی‌هایمان را کنار بگذاریم و روی لحظه حال تمرکز کنیم.

بازی های رومیزی به کاهش استرس کمک می کنند.

و این خود شروعی برای این است که فشار ها را کنار بگذاریم. تعامل اجتماعی که با بازی های رومیزی همراه است (که در ادامه به آن خواهیم پرداخت) نیز می تواند به کاهش استرس کمک کند، زیرا با دیگران ارتباط برقرار می کنیم و از همراهی اطرافیان خود لذت می بریم.

2. بهبود عملکرد های شناختی

بازی های رومیزی ما را ملزم به استفاده از طیف وسیعی از مهارت های شناختی، از حافظه و استدلال فضایی گرفته تا حل مسئله و تفکر انتقادی می کنند. انجام منظم این تمرینات ذهنی می تواند به تیز نگه داشتن ذهن و بهبود عملکرد شناختی ما کمک کند. برخی از مطالعات حتی نشان داده‌اند که بازی‌های رومیزی می‌تواند به تأخیر در شروع زوال عقل و سایر زوال‌های شناختی مرتبط با سن کمک کند.

3. تقویت ارتباطات اجتماعی

یکی از مهم ترین فایده بازی رومیزی برای سلامت روان، مرتبط با جمع است. بازی های رومیزی افراد را دور هم جمع می کنند. چه با دوستان، خانواده یا غریبه ها بازی کنیم، بازی های رومیزی تجربه مشترکی را ارائه می دهند که می تواند به تقویت ارتباطات اجتماعی و ایجاد روابط کمک کند. این ارتباطات برای سلامت روانی ما ضروری هستند، زیرا حس تعلق و اجتماع را ایجاد می کنند.

بازی های رومیزی مهارت های اجتماعی را تقویت می کنند.

4. سر حال آوردن

انجام بازی‌های رومیزی می‌تواند بسیار سرگرم‌کننده باشد و تفریح یکی از مؤلفه‌های کلیدی سلامت روان است. هنگامی که ما درگیر فعالیت هایی می شویم که از آنها لذت می بریم، مغز ما دوپامین را آزاد می کند، یک انتقال دهنده عصبی که در تنظیم خلق و خو نقش دارد. انجام بازی های رومیزی با دیگران نیز می تواند حس رفاقت و کار گروهی را ایجاد کند که می تواند احساسات مثبت ما را بیشتر تقویت کند.

کامل ترین آرشیو: بازی های رومیزی همکاری مشترک فارسی

5. تثبیت مهارت های زندگی

پنجمین فایده بازی رومیزی برای سلامت روان، مرتبط با مهارت های زندگی است. بسیاری از بردگیم ها ما را ملزم به یادگیری و به کارگیری طیف وسیعی از مهارت های زندگی مانند ارتباط، مذاکره و تفکر استراتژیک می کنند. این مهارت ها می توانند در همه زمینه های زندگی ما، از محل کار گرفته تا روابط شخصی، ارزشمند باشند. با تمرین این مهارت‌ها به شیوه‌ای سرگرم‌کننده و جذاب، می‌توانیم توانایی خود را در جهت‌یابی موقعیت‌های اجتماعی پیچیده و حل مشکلات به‌طور مؤثر افزایش دهیم.

6. بهینه سازی ذهن آگاهی

بازی رومیزی ذهن آگاهی شما را بهبود می بخشد.

تجربه بازی‌ رومیزی یا بردگیم ها می‌تواند نوعی تمرین تمرکز حواس باشد، زیرا ما را ملزم به حضور کامل و تمرکز روی بازی می‌کند. فکر کردن و استراتژی چیدن برای تصمیم گیری، عضو جدا نشدنی بازی های رومیزی هستند. با تمرکز بر بازی، می‌توانیم حواس‌پرتی‌ها و نگرانی‌ها را کنار بگذاریم و حس آرامش و آرامش را تقویت کنیم. این می تواند به ویژه برای کسانی که با اضطراب یا اختلالات مربوط به توجه دست و پنجه نرم می کنند مفید باشد.

7. فضاسازی برای رقابت مثبت

رقابت دوستانه می تواند راهی سالم برای ایجاد انگیزه در خود و دیگران باشد و بازی های رومیزی محیطی امن و کنترل شده ای را برای چنین رقابتی فراهم می کند. در واقع می دانیم که رقابت، عضو جدا نشدنی از بازی های رومیزی است. با تلاش برای برنده شدن در بازی، می‌توانیم خودمان را به چالش بکشیم تا بهترین کار را انجام دهیم و زمانی که موفق می‌شویم، احساس موفقیت کنیم. به‌علاوه، بازی‌های رومیزی می‌تواند به ما کمک کند تا یاد بگیریم با ظرافت ببازیم و اخلاق ورزشی خوب را تمرین کنیم.

8. دور شدن از تکنولوژی

بازی رومیزی فرصتی برای دور شدن از تکنولوژی فراهم می کنند.

شاید یکی از مهم ترین فایده بازی رومیزی برای سلامت روان، این است که برای مدت کوتاهی ما را از تکنولوژی دور می کند. در دنیایی که دائماً به فناوری متصل هستیم، تجربه بازی‌های رومیزی در کنار افرادی که دوستشان داریم، می‌تواند یک استراحت خوشایند از صفحه‌نمایش‌ها و دستگاه‌های دیجیتالی باشد. با جدا کردن و درگیر شدن در یک فعالیت آنالوگ، می توانیم به چشم و ذهن خود استراحت دهیم و وابستگی خود را به فناوری کاهش دهیم.

9. افزایش صبر و انعطاف پذیری

نهمین فایده بازی رومیزی برای سلامت روان، مرتبط با صبر و انعطاف پذیری شخصیتی است. بازی‌های رومیزی می‌توانند به مقادیر مختلفی چالش‌برانگیز باشند، و یادگیری و آموزش بازی و قرار گرفتن در فراز و نشیب‌هایی که گیم‌ پلی یک بازی رومیزی می‌تواند برای ما ایجاد کند، در افزایش انعطاف‌پذیری و توسعه مهارت‌های مرتبط با صبر کمک کند. با تمرین انعطاف‌پذیری در چارچوب یک بازی، می‌توانیم این مهارت‌ها را در زمینه‌های دیگر زندگی‌مان، مانند کار یا روابط شخصی، به کار ببریم.

10. بهبود مهارت های ارتباطی

بسیاری از بازی‌ های رومیزی و یا بازی های دورهمی مبتنی بر ارتباط بازیکنان شکل می گیرند. مثل صحبت کردن، مبادله و مذاکره و غیره. بازی مافیا از نمونه های شاخص این نوع از بازی هاست. در واقع این بازی ها به بازیکنان نیاز دارند که با یکدیگر ارتباط برقرار کنند تا بتوانند تصمیم‌گیری کنند.

بازی رومیزی مهارت های ارتباطی را تقویت می کند.

این امر محیطی را فراهم می کند که بازیکنان با تمرین مهارت‌های ارتباطی در فضایی امن، بتوانند مهارت‌های شنیداری و گفتاری بهتری را توسعه دهند که در قسمت های دیگر زندگی به کار خواهد آمد. در واقع خوب شنیدن، خوب دیدن و خوب صحبت کردن عضو جدا نشدنی بازی های دورهمی است. این مورد هم از مهم ترین فایده بازی رومیزی برای سلامت روان است.

11. افزایش خلاقیت

امروز خلاقیت از مهم ترین توانمندی های ذهنی هر انسانی است؛ تقریبا هر کسی که خلاق باشد، در محیط کار و تحصیل می تواند موثر تر و کار آمد تر عمل کند. برخی از بازی‌های رومیزی به بازیکنان نیاز دارند که از تخیل و خلاقیت خود برای ارائه راه‌حل‌ها یا استراتژی‌ها استفاده کنند که این خود به تقویت قوه خلاقیت انسان ها کمک می کند. برای مثال بازی هایی مثل استوژیت یا باشگاه کارآگاهان که خلاقیت را در فضایی قصه گویی یا روایت پیاده کرده اند.

12. ایجاد حس کنترل

این عنوان فایده بازی رومیزی برای سلامت روان، یکی از مهم ترین چالش های ما در دنیای مدرن را شامل می شود: حس کنترل. به دلیل پیچیده شدن زندگی، تقریبا هیچکدام از ما به طور کامل حس کنترل و چیرگی بر تصمیم گیری هایمان را نداریم.

بازی های رومیزی فضایی کوتاه مدت ولی عمیق را خلق می کنند که در آن می توانیم از صفر تا 100 درصد کنترل روی تصمیم گیری هایمان داشته باشیم. در واقع با تصمیم گیری و انجام اقدامات در چارچوب یک بازی، می توانیم احساس قدرت و تسلط را تجربه کنیم که دستیابی به آن در سایر زمینه های زندگی دشوار شده است.

13. تشویق به بازیگوشی و جدی نبودن

بازی های رومیزی شما را وادار به خندیدن می کنند.

تجربه بازی‌ رومیزی می‌تواند یک فعالیت خارج از چارچوب های جدی روزمره باشد. فعالیتی که در آن گاها باید بازیگوش باشید و تلاش نکنید که نقابی از جدیت به صورت بزنید. در دنیای بردگیم ها، بازی هایی مثل گربه های انفجاری هستند که خنده جزوی از آنهاست؛ که می‌تواند یک استراحت خوشایند از جدیت و مسئولیت‌های زندگی بزرگسالی باشد. با در آغوش گرفتن جنبه بازیگوش خود و درگیر شدن در فعالیت هایی که باعث شادی ما می شود، می توانیم احساس کلی رفاه و شادی خود را بهبود بخشیم.

پیشنهاد می شود آرشیو بازی های خنده آور را ببینید تا بدانید برای تجربه شادی در کنار دوستانتان چه بازی های ایرانی وجود دارد.

14. پرورش و تقویت طرز فکر رشد (Growth mind-set)

این عنوان فایده بازی رومیزی برای سلامت روان متوجه یک نظریه روان شناختی است. نظریه ای که طرز فکر ها را به دو دسته طرز فکر “ثابت” (fixed) و طرز فکر “رشد” (growth) تقسیم می کند. در واقع بازی های رومیزی اغلب ما را ملزم به یادگیری قوانین، استراتژی ها و مکانیک های بازی می کنند. با پذیرش ذهنیت رشد و دیدن اشتباهات و شکست ها به عنوان فرصت هایی برای یادگیری، می توانیم نگرش مثبت تری نسبت به چالش ها و شکست ها در سایر زمینه های زندگی خود ایجاد کنیم.

15. تقویت حافظه

بازی های رومیزی به تقویت حافظه کمک می کنند.

پانزدهمین و شاید ملموس ترین فایده بازی رومیزی برای سلامت روان، مرتبط با حافظه است. بسیاری از بازی‌های رومیزی، که در دسته بازی های حافظه محور جای می گیرند، مبتنی بر حافظه هستند. یعنی بازیکنان باید برای اینکه بتوانند بهتر بازی کنند، استراتژی ها و اطلاعات مربوط به نوبت‌های قبلی خود یا دیگران را به خاطر بسپارند. از مهم ترین نمونه های بازی های حافظه محور، بازی کارتی کودتا و یا بازی دیکریپتو می باشد. با تمرین مهارت های حافظه خود به این روش، می توانیم توانایی خود را در به خاطر آوردن اطلاعات بهبود بخشیم و مغز خود را “تیز تر” نگه داریم.

16. تقویت قدرت حل مسئله

حل مسئله هم از آن دسته مهارت هایی است که امروزه بسیار درباره آن می شنویم و اینکه چه اندازه در کارهای مختلف می تواند مهم باشد و تقویت آن یک فایده بازی رومیزی برای سلامت روان است. در بیشتر بازی های رومیزی، مخصوصا بازی های رومیزی استراتژیک، بازی از بازیکنان می خواهد که انتقادی فکر کنند و راه‌حل‌های خلاقانه‌ای برای چالش‌های ارائه‌شده پیدا کنند. با تمرین مهارت‌های حل مسئله به شیوه‌ای سرگرم‌کننده و جذاب، می‌توانیم مهارت‌های تصمیم‌گیری بهتری را توسعه دهیم که می‌تواند در سایر زمینه‌های زندگی‌مان به کار رود.


همچنین ببینید:

یکی از مهم ترین کاربرد های بازیرومیزی، در آموزش می باشد؛ برای اطلاعات بیشتر مقاله گیمیفیکیشن درآموزش را در سایت ابزار کلاس ببینید.


17. افزایش حس همدردی و یکدلی

بازی های رومیزی حس همدلی را افزایش می دهند.

دیگر فایده بازی رومیزی برای سلامت روان، حس یکدلی است. اینکه یک بازی از بازیکنان می‌خواهد که دیدگاه شخصیت دیگری را هم در نظر بگیرند یا تصمیماتی بگیرند که بر دیگر بازیکنان بازی تأثیر بگذارد. در واقع قوانینی از بازی که مرتبط با مکانیزم های تعامل محور می شوند. با تمرین همدلی در این راه، می توانیم درک بهتری از دیگران داشته باشیم و توانایی خود را در ارتباط با اطرافیان بهینه تر کنیم.

18. بهینه سازی انعکاس ذهنی (Mind Reflection)

پس از پایان بازی، بازیکنان اغلب در مورد اینکه چه چیزی خوب بوده و چه چیزی می تواند برای دفعه بعد بهبود یابد، فکر می کنند. مثلا اینکه اگر فلان اتفاق می افتاد فلان چیز تغییر می کرد، یا اگر فلان فرد فلان کار را نمی کرد، نتیجه بازی تغییر می کرد. با درگیر شدن در این تفکر آگاهانه، می توانیم از اشتباهات و موفقیت های خود درس بگیریم و درک عمیق تری از خود و توانایی های خود ایجاد کنیم.

19. تقویت شنوندگی فعال

بسیاری از بازی‌های رومیزی از بازیکنان می‌خواهند که فعالانه به صحبت‌های دیگران گوش دهند؛ مثل بیشتر بازی های استدلال محور. این گوش دادن ها در راستای این است که استراتژی‌های آن‌ها را بفهمند و تصمیم‌های مؤثر بگیرند. با تمرین مهارت‌های گوش دادن فعال به این روش، می‌توانیم مهارت‌های ارتباطی خود را بهبود بخشیم و قدردانی بیشتری نسبت به دیدگاه‌های دیگران ایجاد کنیم. این هم یک فایده بازی رومیزی برای سلامت روان است.

20. تقویت حس کامیابی و موفقیت

برنده شدن در یک بازی رومیزی می تواند مایه غرور و موفقیت باشد که می تواند اعتماد به نفس و عزت نفس ما را افزایش دهد. حتی اگر برنده نشویم، بازی و درگیر شدن در یک فعالیت چالش برانگیز می تواند حس موفقیت و پیشرفت را به ما بدهد. حس موفقیت میتواند از مهم ترین فایده بازی رومیزی برای سلامت روان باشد.

جمع بندی

لیست فایده بازی رومیزی برای سلامت روان متعدد و متنوع است و می تواند بیشتر و بیشتر هم شود. از ارتقای ارتباط اجتماعی و کاهش استرس گرفته تا پرورش خلاقیت و ایجاد حس کنترل، بازی‌های رومیزی می‌تواند راهی سرگرم‌کننده و موثر برای بهبود رفاه ما باشد. چه یک گیمر مادام العمر باشید و چه تازه وارد به این سرگرمی، هرگز زمان بهتری برای پاک کردن مجموعه بازی های قدیمی و شروع به درو کردن پاداش های این سرگرمی بی انتها وجود ندارد.


لینک های مفید

کوروش کریمی

اکنونم را اینگونه می‌گذرانم که اندکی دانشجوی علم، اندکی طراح و ایده‌پرداز، اندکی بازی ساز، اندکی نوازنده و اندک تری نویسنده. با اینکه با چیزهای زیادی شگفت زده نمی‌شوم اما همیشه به دنبال شگفتی هستم. دوست دارم با کتاب‌‌هایم زندگی کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا