ژانر موزیکال ژانری نیست که تمام افراد جامعه آن را بپسندند؛ اما اگر موزیکالها را دوست داشته باشید، میتوانند شما را به وجد آورند. معمولاً این ژانر به آثاری شناخته میشود که برای داستان از موسیقی استفاده کرده و حتی برخی از دیالوگها را به صورت آهنگین بیان میکنند. گاهی اوقات سکانسهای موزیکال تنها در رویاها یا قسمتهای فانتزی وجود دارند. در موارد دیگر ممکن است فیلم بر شخصیتهایی تمرکز داشته باشد که به عناون بخشی از حرفه خود آواز میخوانند و میرقصند که باعث باور پذیرتر شدن فضای فیلم میشود. اما آثاری نیز وجود دارند که سراسر موزیکال بوده و کمتر دیالوگی در آنها پیدا میشود که غیر آهنگین باشد. چه به موزیکالها عشق میورزید و چه تازه میخواهید با این ژانر آشنا شوید، لیست ما از بهترین فیلم های موزیکال تاریخ میتواند برای شما مفید باشد.
11. Les Misérables – بینوایان
بینوایان یک موزیکال تراژی ساخته شده براساس رمان کلاسیک ویکتور هوگو است. این فیلم به طور خلاصه داستان کتاب را از ابتدا تا انتها به صورت تماماً موزیکال روایت میکند. البته که این میتواند مقدمه و معرفی خوبی برای مخاطبان مشتاق باشند که پس از تماشای فیلم، به سراغ مطالعه کتاب بینوایان بروند چرا که بخش زیادی از داستان خلاصه شده است.
از سوی دیگر این فیلم پر ستاره، بازیگرانی همچون هیو جکمن، ان هتوی، ادی ردماین و راسل کرو را در لیست خود دارد. بینوایان در این سه ساعت، چندین موسیقی به یاد ماندنی را به همراه لحظات بسیار دردناک به مخاطبان ارائه میدهد.
10. An American in Paris – یک آمریکایی در پاریس
دومین فیلم موزیکال برتر جن کلی، میتواند یک آمریکایی در پاریس باشد. بهترین فیلم او در ادامه لیست آمده است. این فیلم در آکادمی اسکار سال 1951 برنده جایزه بهترین تصویربرداری شد و داستان بسیار ساده ای دارد. درواقع داستان فیلم درباره چند مرد است که در پایتخت فرانسه زندگی میکنند و به طور همزمان، عاشق یک زن میشوند.
تماشای کِلی با کاریزمای خیره کننده، رقصهای تماشایی و تصویری رنگارنگ بسیار جذاب و سرگرم کننده است. شاید یک آمریکایی در پاریس بهترین فیلم موزیکال تاریخ نباشد، اما قطعاً بدترین نیز نیست و برای طرفداران قدیمی هالیوود، یکی از بهترین ها است.
9. The Rocky Horror Picture Show – نمایش ترسناک راکی
نمایش ترسناک راکی یکی از برترین فیلم های موزیکال کالت است. کالت به آثاری گفته میشود که اغلب مورد پسند تمام جامعه نیستند اما طرفدارن ویژه خود را دارند. این یک فیلم بامزه، اسرار آمیز و هیجان انگیز درباره زوجی است که وارد یک عمارت عجیب شده و زندگیشان برای همیشه تغییر میکند.
موسیقی به یاد ماندنی این فیلم در کنار کیفیت بسیار بالای داستان و بازیگریها، آن را به یکی از به یادماندنی ترین آثار دهه 1970 میلادی تبدیل میکند.
8. Grease – گریس
گیریس نیز یک اثر بسیار نمادین و به یاد ماندنی است که اگر از برخی ویژگیهای منفی آن چشم پوشی کنید، عاشق آن خواهید شد. فیلم گریس در دهه 70 میلادی ساخته شد و داستانش، به دهه 50 میگذرد. شخصیتهای اصلی دانش آموزان دبیرستانی هستند که میخوانند، میرقصند، عاشق میشوند و مسابقه میدهند. هرچند که ظاهر شخصیتها چندان شبیه به دانش آموزان به نظر نمیرسد و این یکی از بزرگترین انتقادات نسبت به گریس است.
7. Moulin Rouge! – مولان روژ!
هر احساسی که به فیلم مولان روژ داشته باشید، قطعاً میتواند بپذیرید که چیزهای زیادی برای ارائه دارد. مولان روژ بزرگ، پر زرق و برق و بسیار ناآرام است. که البته نحوه تدوین آن احساس ناآرامیاش را بسیار بیشتر میکند.
شاید هرکسی نتواند با مولان روژ ارتباط برقرار کند اما اگر کمی به آن زمان دهید تا شما را به خود جذب کند، قطعا یکی از بهترین تجربه های شما از یک فیلم موزیکال خواهد بود. این فیلم با بازخوانی بسیار از ترانههای مشهور قرن بیستم، داستانی عاشقانه و تراژیک را روایت میکند که نباید از دست بدهید.
6. The Wizard of Oz – جادوگر شهر اوز
سال 1939 سالی بسیار مهم در سینمای آمریکا بود و اتفاقاً یکی از دلایل اهمیت آن، همین فیلم جادوگر شهر اوز است. جادوگر شهر اوز یک فیلم موزیکال فانتزی درباره دختر کوچکی است که خود را در سرزمین اسرارآمیز اوز پیدا میکند و به دنبال راهی برای بازگشت به دنیای واقعی است. هرچند که در این راه دوستها و دشمنهای بسیار زیادی پیدا میکند.
جادوگر شهر اوز یکی از آن موزیکال هایی است که احتمالا بسیاری از مردم آن را دیدهاند. اما چیزی که این فیلم را ویژه میکند، کاری است که با سینما کرد. این فیلم در زمانی منتشر شد که جلوههای ویژه، جهان سازی، استفاده از رنگ و مهمتر از همه ژانر فانتزی به این صورت جایگاه خاصی در سینما نداشتند و یک اثر پیشرو حساب میشد. البته که تمام اینها با موسیقی به یکدیگر وصل شده و جادوگر شهر اوز را به فیلمی تبدیل میکند که با گذشت حدود 93 سال از زمان انتشار، همچنان ارزش تماشا دارد.
5. West Side Story – داستان وست ساید
داستان وست ساید یکی دیگر از موزیکالهایی است که براساس یک تئاتر موزیکال ساخته شده. چرا که هر دو نسخه 1961 و 2021، براساس یک تئاتر موزیکال به همین نام ساخته شدهاند. به همین دلیل، خیلی نمیتوان نسخه 2021 را یک بازسازی از نسخه کلاسیک حساب کرد چرا که بیشتر یک آپدیت، یا نسخه به روز شده و متفاوت محسوب میشود.
داستان این موزیکال اقتباس بسیار ظریفی از رومئو و ژولیت است و تراژدی عاشقانهای از یک زوج، در دو گروه ضد یکدیگر است. استیون اسپیلبرگ در نسخه 2021، فیلم را زندهتر و با احساستر به تصویر میکشد. حتی بسیار این فیلم را از نسخه 1961 که خودش از بهترین آثار دورهاش بود، بهتر و قویتر میدانند.
4. The Sound of Music – اشک ها و لبخند ها
فیلم صدای موسیقی که در ایران به اشتباه اشکها و لبخندها ترجمه شده است، به معنای واقعی صدای موسیقی است. این فیلم فرای یک اثر نمادین است و شاید بتوانیم آن را یکی از مشهورترین فیلم های موزیکال نیز حساب کنیم. حتی اگر تاکنون این فیلم را ندیده باشید، احتمالاً صحنههایی از آن را دیده باشید یا حداقل موسیقیهایش را شنیده باشید. این فیلم نزدیک به ساعت داشته و ترانههای زیادی را دارد، اما یکی شناخته شدهترین آنها در ایران، ترانه ترجمه شده تحت عنوان “دو، دو شب نخوابیدم” است که براساس اسم هفت نت موسیقی خوانده شده است.
داستان صدای موسیقی درباره زن جوانی است که وظیفه نگهداری از هفت فرزند یک کاپیتان که همسرش فوت شده است را دارد. هرچند که او خیلی زود، ارتباط بسیار عمیقی با کودکان برقرار میکند و عاشق کاپیتان میشود. جدا از موزیکال بودن، این فیلم نگاه یک اثر جنگی خیلی نرم نیز محسوب میشود؛ درواقع داستان این فیلم کمی قبل از جنگ جهانی دوم میگذرد و بخش پایانی فیلم نیز حتی چندان شبیه به یک اثر موزیکال نیست.
3. All That Jazz – همه جَز
باب فاسی یکی از بهترین کارگردانان موزیکال تاریخ است؛ چه در سینما و چه در تئاتر. او دوران حرفهای بسیار کوتاه، اما همزمان بسیار پربار داشت. اینطور چیزها یکی از آخرین فیلمها و البته شاید شخصیترین آنها است. این فیلم یک داستان نیمه اتوبیوگرافیک درباره مردی با استعداد و در عین حال بیپروا است که بسیار سخت کار میکند.
این فیلم نیز همانند بینوایان، یک موزیکال تاریکتر و غمگین است. بنابراین کسانی که به دنبال آهنگهای شاد و سرزنده همراه با داستانی سبک و رمانتیک هستند، ممکن است این فیلم را دوست نداشته باشند. با این حال این فیلم نگاهی تاثیرگذار و صادقانه به مرگ و میر، و خود ویرانگری برای رسیدن به عظمت دارد و به عنوان یکی از بهترین فیلم های موزیکال در دهه 1970 شناخته میشود.
2. Cabaret – کاباره
باب فوسه هفت سال قبل از All That Jazz موزیکال دیگری ساخت که شاید بهترین کار دوران فعالیتش باشد. صحبت از اینکه کدام فیلم باب فوسه بهترین اثر موزیکالش محسوب میشود، بسیار است. از طرفی All That Jazz جلوههای بصری خیره کنندهتری دارد اما کاباره بیشتر شبیه به یک موزیکال کلاسیک، با موسیقیهای بیشتر و داستانی گستردهتر است.
این فیلم در اوایل دهه 1930 و در برلین میگذرد. داستان جچند نفر را دنبال میکند که همگی در فعالیتهای یک کلاب شبانه حضور دارند و همزمان، فاشیم پیش از جنگ جهانی دوم درحال ظهور است. این فیلم سرگرم کننده است و همزمان هرچه که جلوتر میرود، تاریکتر میشود. جودی گارلند نیز در این فیلم بهترین بازی دوران حرفهای اش را انجام داده است.
1. Singin’ in the Rain – آواز در باران
آواز در باران فیلمی هیجان انگیز، سرگرم کننده، خنده دار و خانوادگی است. این فیلم بینظیر در هنگام اکران مورد استقبال چندانی قرار نگرفت. (اگرچه که به هیچ عنوان یک شکست نیز محسوب نمیشد.) با این حال در دهههای بعد، آواز در باران به عنوان یکی از بهترین فیلم های موزیکال شناخته شد.
این فیلم یکی از جذابترین موزیکالها است که حتی توجه بینندگانی که ادعا میکنند از موزیکالها لذت نمیبرند را جلب میکند. جین کلی در موزیکالهای نمادین بسیاری ایفای نقش کرده است که البته بهترین آنها همین فیلم است. با گذشت بیش از هفتاد سال، آواز در باران همچنان ارزش بارها تماشا را دارد.
به نظر من جای لا لا لند و گزینه های دیگه در این لیست خالیه…